Másik Felem

Gőzerővel keressük a nagy Ő-t. Ha nem találjuk, az a baj, ha pedig rálelünk, akkor az: egy idő után csak a baj van vele. Mi mindenen múlik, hogy párosan szép legyen az élet? Erről szólnak a bejegyzések. Önismeret, asztrológia, és minden más a párkapcsolatokról. A témával kapcsolatos kérdéseket, saját történeteket (amelyek szerkesztve meg is jelenhetnek) a következő címre várom: masikfelem.blog@gmail.com

Friss topikok

  • ginasalone: Szia, ezt nagyon jól összefoglaltad. Tetszik. Igaz. Megkérdezhetem honnan inspirálódsz? Mik a forr... (2020.09.08. 06:51) Oroszlán karma
  • fitote: A prosztatagyulladásra ajánlott gyógynövények listája itt található. Megelőzésre kiváló és hatásos... (2014.07.19. 20:01) Szerelem és szexualitás az asztrológus szemével

Linkblog

Létezik-e férfi-nő barátság?

2010.09.16. 10:40

szerző: Rubia

Örök téma, hogy létezik-e barátság férfi és nő között. Úgy, hogy nem volt, nincs, és nem is lesz a felek között olyasmi, ami túllép a barátság keretein. Mert ha van lelki összhang, akkor nehéz elkerülni, hogy a szerelem, a szex belépjen a képbe…

A férfiak és nők közötti barátság kérdése meglehetősen problematikus. Ezt talán Karinthy ragadta meg legtömörebben és legtalálóbban: "Létezhet-e férfi és nő között igazi barátság? Ha igen, akkor miért nem?"

Pro és kontra

Azok szerint, akik hitet tesznek eme barátságtípus mellett, elsősorban nem férfiak és nők, hanem emberek vagyunk. A barátok nem testi, hanem lelki síkon közelednek egymáshoz. Arra vágynak, hogy legyen, aki meghallgatja őket, akire számíthatnak, és akinek ugyanezt nyújthatják. Aki előtt nem kell a szokásos férfi-nő játékot eljátszani, akivel őszintén lehet beszélni. Aki olyannak lát, amilyenek tényleg vagyunk. Akivel egyszerűen csak jó beszélgetni – bármiről.

A szkeptikusok azonban úgy gondolják, hogy az önzetlen barátságot előbb-utóbb megzavarja a két nem közötti erotikus vonzás. Igaz, hogy mindannyian emberek vagyunk, ám nem hagyható figyelmen kívül, hogy a férfi és a nő két pólust képez. A pólusok közötti vonzás pedig általában kikerülhetetlen, mert ösztönös. Nagyon ritka, ha az ellenkező nemű lelki társak között ez egyáltalán nem merül fel. Valószínűleg csak akkor nem, ha fizikailag mindketten oly mértékben eltérnek a másik ízlésétől, hogy a lelki összhang ellenére sem alakul ki testi vonzalom.

Általánosságban elmondható, hogy aki épp párkapcsolatban él és van ellenkező nemű barátja, az hinni szokott benne, hogy létezik őszinte, szexmentes férfi-nő barátság, míg párja nagy valószínűséggel nincs meggyőződve erről. Féltékenysége pedig nem is nélkülöz minden alapot, hiszen hallottunk már olyan történeteket, hogy barátságnak induló kapcsolat vezetett megcsaláshoz, majd szakításhoz, váláshoz.

De miért is olyan ritka a valódi barátság férfi és nő között? A szexuális vonzalom és a szerelembe esés veszélye mellett azért, mert a két nem barátság-felfogása is meglehetősen eltérő.

A férfibarátság

A férfiaknak általában több barátjuk van, mint a nőknek. Ennek oka egyrészt a génjeikben hordozott ősi kód, hiszen régen együtt vadásztak és harcoltak. Másrészt többet vannak távol otthonuktól, általában több a szabadidejük, és társadalmilag is elfogadottabb, hogy össze-vissza mászkálnak, kocsmáznak, kártyáznak, sportolnak. Egyes nézetek szerint a legtöbb férfibarátság valójában nem is igazi barátság, inkább csak sporttársi kapcsolat, ivócimboraság, azaz felszínes haverság. A szorosabb férfibarátságokra sem jellemző, hogy a felek őszintén megbeszélnék egymással szorongásaikat, félelmeiket, gyengeségeiket, érzelmeiket. A férfiszerephez ugyanis hozzátartozik az erő és a magabiztosság, legalábbis annak látszata.

A női barátság

A nők barátsága egészen más jellegű. A baráti találkozók fő témája a lélek rejtelmeinek kutatása és feltárása, az érzelmek, a kapcsolati problémák kitárgyalása és közös megoldás-keresés. A hagyományos nézet szerint a női barátságok felszínesek és intrikusak, ám ez legtöbbször nem igaz. A torz kép valószínűleg abból fakad, hogy a férfiak nem értik meg a női barátság mélységét, amely számukra kissé talán ijesztő is. Ezért inkább lenézik a „lelkizést”.

A férfi-nő barátság

A szociológiai kutatások is alátámasztják azt a közvélekedést, hogy a férfi és a nő barátsága ritka, mint a fehér holló. Persze nem teljesen kizárt a vegyes barátság, ha mindkét fél amúgy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban él, s így nem akarnak egymástól semmit. Sajnos azonban az igazán boldog kapcsolatban élő, monogám emberek száma amúgy sem egetverő, annak pedig végképp kicsi az esélye, hogy két ilyen személy találkozzon, akik ráadásul emberileg annyira egy hullámhosszon vannak, hogy barátság alakulhat ki köztük.

Gyakoribb, hogy a párkapcsolat lezárása után a felek barátok maradnak. Ebben az esetben már „lejátszották” a férfi-nő műsort, nem motoszkál egyikük fejében sem, hogy „mi lenne, ha…?”. Persze általában senki sem örül, ha párja túl szoros baráti kapcsolatot ápol az exével, hiszen az ördög nem alszik. Ha egyszer bejöttek egymásnak, mi a garancia arra, hogy a tűz már teljesen kihunyt?

Mi szól ellene?

Don O'Meara vizsgálta a kérdést, és az alábbi problémákat fedezte fel a vegyes barátságokban:
1. Nehéz meghatározniuk a résztvevőknek, hogy mit is éreznek. Ha egy férfi vagy egy nő szeret a másikkal lenni, hiányolja a másik társaságát, nem biztos, hogy meg tudja ezt különböztetni a szerelemtől.
2. Nehéz kizárni a szexuális vonzalmat. A nők döntő többségét zavarja a barátságban bujkáló szexuális töltés, míg a férfiak túlnyomó többsége szerint a nő szexuális vonzereje elmélyíti a kapcsolatot. A férfiak és a nők 62%-a mondta azt, hogy a szexuális töltet bizony jelen van barátságukban.
3. A barátság két egyenlő ember kapcsolata, ám egy férfidominanciájú világban, ahol a férfi az erős, a nő a gyenge, ezt nehéz megvalósítani. Fennáll a veszély, hogy a nő öntudatlanul is alávetett szerepet vesz fel a barátságban.
4. Nehézséget jelent megküzdeni a környezet, különösen a társ gyanakvásával, megjegyzéseivel.

Mi szól mellette?

Ahogy a problémát az eltérő tulajdonságok jelentik, úgy éppen ezek teszik vonzóvá is a vegyes barátságokat. Sok férfi vágyik például odafigyelésre, megértésre, ám ezt cimboráitól nem kapja meg. Az sem utolsó szempont, hogy a női barát előtt nem kell játszani a tökéletes macsót, kimutathatják gyengeségeiket, sebezhetőségüket is. A nők számára pedig felüdülést jelent, hogy nem kell mindig lelkizni, mélyenszántóan kivesézni és boncolgatni a dolgokat. Néha épp a könnyedebb, humoros megközelítés a nyerő.
Persze a túl nagy különbségek nem használnak a barátságnak. Talán azért is egyre gyakoribb a vegyes barátság, mert manapság a férfiak egy része nőiesebbé vált, a nők pedig férfiasabbá – legalábbis lelki értelemben.

Végkövetkeztetés

Úgy tűnik, a vegyes barátságokat nehéz jellemezni a „még” és a „már” szócska nélkül. Mert általában az a helyzet, hogy egy férfi és egy nő barátsága vagy még az, vagy már az. Kivételek persze mindig akadnak, de csak azért, hogy erősítsék a szabályt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://masikfelem.blog.hu/api/trackback/id/tr502299943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása