Másik Felem

Gőzerővel keressük a nagy Ő-t. Ha nem találjuk, az a baj, ha pedig rálelünk, akkor az: egy idő után csak a baj van vele. Mi mindenen múlik, hogy párosan szép legyen az élet? Erről szólnak a bejegyzések. Önismeret, asztrológia, és minden más a párkapcsolatokról. A témával kapcsolatos kérdéseket, saját történeteket (amelyek szerkesztve meg is jelenhetnek) a következő címre várom: masikfelem.blog@gmail.com

Friss topikok

  • ginasalone: Szia, ezt nagyon jól összefoglaltad. Tetszik. Igaz. Megkérdezhetem honnan inspirálódsz? Mik a forr... (2020.09.08. 06:51) Oroszlán karma
  • fitote: A prosztatagyulladásra ajánlott gyógynövények listája itt található. Megelőzésre kiváló és hatásos... (2014.07.19. 20:01) Szerelem és szexualitás az asztrológus szemével

Linkblog

Jó tanácsok kezdő zarándokoknak

2011.01.17. 15:40

szerző: Rubia

 

A Camino zarándokút megtétele embert próbáló feladat, a legtöbben hónapokkal, fél évvel a tervezett utazás előtt megkezdik a felkészülést. Ha azonban úgy hozza az élet, egy hónapnyi előkészület is elég lehet – ahogy az én esetemben is.

Szent Jakab útja csak kitartó, lelkes és hittel teli embereknek való. Lelkesedés és kitartás nélkül könnyen kifoghat rajtunk a komoly fizikai és lelki erőpróba, hit nélkül pedig túrává degradálódik a zarándoklat. Az út hozzávetőlegesen 800 kilométeres hossza alázatot ébreszt a gyaloglókban, és megtöri a felkészületlenül nekiiramodókat. S bár az út lényege nem tárgyi javainkban és ruháink márkájában rejlik, mégsem mindegy, milyen minőségű és súlyú ruhákat és eszközöket cipelünk magunkkal heteken át.

Cipő

Évszázadokkal ezelőtt Assisi Szent Ferenc és Izabella királynő is végigment a Caminón anélkül, hogy speciális lábbelit és túrafelszerelést vitt volna magával, de ma már élhetünk a technikai fejlődés vívmányaival. Az egészségedet és magát az utat kockáztatod azzal, ha nem megfelelő cipőt választasz a több száz kilométer megtételére. A jó túracipő léte meghatározó kérdés, hiszen feldagadt, agyondörzsölt, vízhólyagoktól hemzsegő lábfejekkel, sajgó talpakkal, fájó ízületekkel és véresre tört bokával nem jutsz messzire, márpedig a zarándokszállásokról minden reggel menni kell. Kényelmes cipőben is nehéz nap mint nap 20-40 kilométert gyalogolni egy hónapon keresztül, az első héten így is fájni fog minden porcikád, de elkerülheted az orvosi ellátást, és gyorsabb lesz a regenerálódás.
Olyan túracipőt válassz, ami jól tartja a lábadat, strapabíró, vízálló és jól szellőzik. A talpa is speciális legyen, ami elnyeli a földhöz ütődő lépések keltette erőteljes rezgéseket, így kíméli a lábat. A magas szárú cipő csak azoknak ajánlatos, akik hozzászoktak a viseléséhez - ellenkező esetben csúnyán feltöri a lábszáron a bőrt. Ne nézd, hogy mennyire trendi a cipő színe vagy a fazonja, hisz az úton ez nem sokat számít. A kulcsszó: a kényelem. Legjobb, ha már betört túracipőt tudsz magaddal vinni. Ha nyári hónapokban indulsz, vigyél túraszandált is, amit szükség esetén váltogathatsz a zárt cipővel, illetve a szálláshelyre való megérkezés után pihentetheted benne elgyötört lábaidat.

Hátizsák

Az optimális hátizsák - megpakolva - nem nehezebb, mint az ember testsúlyának 10%-a. Ez tehát nők esetében durván 6, férfiak esetében nagyjából 10 kg-t jelent. A jó hátizsákok csak néhány – speciálisan kiképzett – ponton illeszkednek a háthoz, így biztosított a szellőzés, nem izzad meg a hát felülete. Fontos, hogy a zsák több helyen a testhez erősíthető legyen, ezáltal eloszlik a viselőjére nehezedő súly. Vízhatlan zsákot válasszunk, lehetőleg olyat, amihez külön védőburok is tartozik, amit egy kis zsebből húzhatunk elő szükség esetén. A zsákon található külön rekeszek megkönnyítik a praktikus tárolást és a keresgélést: a kisebb zsebekben térképet, lámpát, naptejet, ragtapaszt, gyógyszert tarthatunk.



Esőkabát

Sokak által alábecsült, ám annál fontosabb kellék. Vásároljunk kifejezetten hosszú túrákhoz ajánlott, bő, zsákra húzható esőköpenyt, amely nemcsak a testünket, de az egész menetfelszerelésünket is védi. A vízhatlan nadrág nem fontos, ha lecippzárazható szárú nadrágunk van.

Ruhák

Vigyünk magunkkal két hosszúnadrágot, és legalább az egyik legyen lecsatolható szárú. Minimum kettő, de még jobb, ha három részes: így ugyanaz a ruhadarab hosszúnadrágként, térdnadrágként és sortként is viselhető. Csomagoljunk három váltás pólót, bugyit illetve alsónadrágot, és zoknit. Mindenképpen legyen nálunk egy hosszú ujjú pulóver (lehetőleg polárpulcsi), tavasszal és ősszel pedig egy széldzseki sem árt. Az alváshoz nyáron elég a bugyi/alsónadrág és egy póló, a hűvösebb időszakokban azonban elkelhet a hosszúszárú-hosszúujjú pizsama is.

Zokni

A zokni lényegtelennek tűnő apróság, holott igencsak nagy szerepet tölt be útunk során. Kaphatók speciális nedvszívó és vízhólyag-megelőző túrazoknik, amelyekben ugyan mégiscsak lesz vízhólyagunk, de kevesebb és jelentéktelenebb, mint egyébként lenne. Egy pár speciális zokni ára néhány ezer forint, de megéri megvenni.

Kalap, sapka, kendő

Az út során – hacsak nem fogsz ki esős időszakot – nagyon gyakran kell hosszú órákon keresztül a tűző napon menned. Fontos, hogy legyen nálad zsákba gyűrhető, nagy karimájú sapka vagy kalap. Egy kendővel pedig a nyakadat is védheted az égető napsugaraktól.

Hálózsák

Fontos, hiszen mindennap ebben fogsz aludni. Legyen könnyű és vékony, hogy ne foglalja el az összes helyet a hátizsákban, ugyanakkor ne is fázz benne, ha esetleg nyáron, a nagy zsúfoltság időszakában úgy alakul, hogy a szabadban kell éjszakáznod.



Apróságok

- gyógyszerek (elsősorban fájdalomcsillapító, hasmenésgátló, fertőtlenítőszer), krémek (bőrgyulladásra, leégésre, illetve ízületi- és izomfájdalmakra), vitamin (szerintem elég a vitaminnal dúsított szőlőcukor)
- naptej (magas faktorszámú, nálam 30-as volt)
- sebtapasz, speciális vízhólyag-tapasz
- zsebkés
- spárga, ruhacsipesz (mindennap kell majd mosnod, és teregetned is)
- tusfürdő (mosásra is kiválóan alkalmas), sampon, fogkrém – én ezeket és a hasonló dolgokat drogériákban kapható kis kiszerelésben vittem (néhány kis flakonnal)
- jegyzetfüzet, toll
- útikönyv (ha jót viszel, külön térképre nincs szükséged, a jelzések is megfelelőek – és a helyieket kérdezni is szabad :))
- mobiltelefon (szükség esetére), töltő
- zseblámpa (kicsi és könnyű), lehetőleg úgynevezett fejlámpa, mert akkor a kezeid szabadok maradnak rakodáskor, illetve sötétben, két bottal való gyalogláskor
- kulacs (lehetőleg alumíniumból - szerintem egy 1 literes elég, viszonylag gyakran vannak kutak, ahol újra megtöltheted friss vízzel, többet nagyon nehéz ám cipelni… és kellemetlenül fel is melegszik a napon)
- polifoam (szerencsés esetben nem kell ezen éjszakáznod, ha azonban útközben szeretnél megpihenni, és épp nincs pad, vagy még vizes, akkor nagyon jól jön – és csak pár gramm)
- törülköző (én két közepes méretűt vittem, és egy egészen kicsi arctörlőt – a nagyobbak nagyon sok helyet foglalnak)
- vándorbot (sokan egy valódi, fából készült vándorbotot használnak, szerintem jobb, ha mindkét kezedben van egy-egy könnyű bot: az összecsukható nordic walking botokat tudom ajánlani)
- fürdőruha (csak akkor, ha nyáron mész: néhány zarándokszállásnál van medence)
- fürdőpapucs (zuhanyozáshoz, esti lézengéshez)
- nőknek tisztasági betét (számítani kell arra is, hogy a megerőltetéstől és a szokatlan körülményektől felborul a ciklus, előbb vagy később jön meg a menzesz)
- övtáska, ami a hátizsák övpántjához erősíthető (én ebben tartottam a nagyon fontos dolgaimat: útlevél, zarándokigazolvány, pénz, bankkártya, mobil, fényképezőgép)
- biztosítótű (sok mindenre jó lehet, én az övtáskát erősítettem vele a hátizsákhoz)
- varrótű és cérna (elszakadhat a ruhád is, vagy leesik egy gomb, de főleg a vízhólyagok kezeléséhez kell majd)
- kisolló

Néhány nagyobb városon és számtalan falun fogsz áthaladni. Nem mindenhol vannak boltok, ahol igen, ott is ritka a nagy választék. De ha előrelátó vagy, előbb-utóbb mindent be tudsz szerezni.

Mindezeken túl már csak szívós fizikumra, hitre, lelkierőre és kitartásra van szükséged.

Buen Camino!

Címkék: el camino zarándokút el camino de santiago

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://masikfelem.blog.hu/api/trackback/id/tr122591256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása